Ontspannen op vakantie?!

Ontspannen op vakantie?!

Het is weer bijna zomervakantie. Elf tips voor een ontspannen vakantie voor jou of voor jouw kind met autisme. ‘Houd het aantal keuzes behapbaar. Kies uit maximaal drie activiteiten. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren gedurende een week.’

1. Maak een aangepast vakantieschema

Werkt een duidelijk dagschema (voor jouw gezin) doorgaans goed? Houd dan een vast dagschema aan, maar pas het aan met extra leuke activiteiten die je wil gaan doen en die haalbaar zijn (voor je kind). Ga of laat je kind bijvoorbeeld eens wat later naar bed gaan dan normaal, eet eens voor de televisie en bekijk een leuke familiefilm of breid de normale game/computertijd uit.

2. Doe elke dag iets leuks

Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om elke dag iets leuks te ondernemen. Dat hoeft helemaal niks duurs, prikkelrijks of ingewikkelds te zijn. Maak bijvoorbeeld samen vanaf de bank een virtuele tour langs de beste musea in de wereld, zoals het Amsterdamse Rijksmuseum of het Guggenheim in New York. Meer inspiratie nodig? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan veel leuke tips. Laat je kind bijvoorbeeld modder maken in de eigen tuin of in het bos, dieren spotten in de schemer of (online) archeologen helpen. Of kijk eens bij deze tips voor een leuke zomer in Nederland. 

3. Haal een frisse neus

Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Breng daarom elke dag minimaal één uur buiten door (samen met je kind en als je kind zelf al veel buiten speelt, dan hoeft dit natuurlijk niet).

Ga bijvoorbeeld wandelen in een park of natuurgebied in de buurt. Loop of fiets indien mogelijk naar je bestemming in plaats van de bus of auto te nemen. Of ga af en toe een dagje naar een (openlucht)museum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Lees verder…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *