Column Zaans Autisme Loket

Column Zaans Autisme Loket

Door Sandra Raino voor RTV Zaanstreek

Afgelopen dinsdag, tussen kerst en oud & nieuw heb ik, eindelijk, het Zaans Autisme Loket (ZAL) bezocht. Normaal gesproken werk ik dinsdag de hele dag maar omdat ik deze week vrij was, had ik nu de mogelijkheid om hier eens een kijkje te nemen. Gelukkig kan Zaans Autisme Loket ook in deze onrustige coronaperiode open blijven omdat zij volgens het RIVM onder ‘Zorgverlening en (maatschappelijke) ondersteuning’ vallen!

Het Zaans Autisme Loket is in samenwerking met “De huiskamer van Zaanstad” gevestigd in buurtcentrum De Lorzie, Marktplein 3 te Wormerveer en zijn elke dinsdag van 10 tot 1 uur geopend. Voor de dames met autisme onder ons: elke even week is er van 11 tot 12 een vrouwenuurtje.

Nadat ik de ingang had gevonden, het ZAL heeft een eigen entree aan de linkerkant van het gebouw van de Lorzie, en mij de trap op heb gehesen, werd ik verwelkomd door het team van het ZAL. Als regiomoeder van Mama Vita Zaanstad (voor moeders/verzorgsters met een kind met autisme) ben ik natuurlijk niet helemaal vreemd in het wereldje van autisme en al snel zat ik onder het genot van een bak koffie en een overheerlijke oliebol te kletsen met de vrijwilligers/medewerkers van het loket.

Het Zaans Autisme Loket is ontstaan uit het Zaans Autisme Ambassadeurs Initiatief en een samenwerking met Autismenetwerk Zaanstreek/Waterland en de Nederlandse Vereniging voor Autisme Noord-Holland. En dit bleek een schot in de roos, er bleek een enorme behoefte te zijn aan een laagdrempelig loket waar een ieder die behoefte heeft aan informatie over autisme óf zelf autisme “heeft” lekker naar binnen kan lopen!

Het is zo fijn dat je bij het ZAL wordt ontvangen door een geweldig team van ervaringsdeskundige moeders, vaders, mannen, vrouwen en professionals die in het dagelijks leven te maken hebben met autisme. Daardoor weten zij als geen ander hoe het wereldje van autisme in elkaar zit en kunnen hierdoor ook gericht helpen met advies of weten de juiste weg in de regio waar aan te kloppen.

Uit ervaring weet ik dat dit is wat je wilt als je geconfronteerd wordt met een diagnose autisme, niet onderaan een ellenlange wachtrij bungelen maar gewoon binnen kunnen lopen bij een loket waar ze verder kunnen helpen en ieder geval je verhaal aan kunnen horen!

Er zijn nog heel wat stappen te maken in de bewustwording en kennis van autisme in Zaanstad maar ik ben heel blij en vooral trots dat wij in Zaanstad het Zaans Autisme Loket hebben.

Liefs Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *